Defter tutmadıkları halde sigortasız işçi çalıştıran işverenlere 29 asgari ücrete denk gelen 74 bin 182 lira ceza yazılır. İşyerleri tarafından sigortası yaptırılmayan sigortasız işçinin hastalanması, iş kazası geçirmesi ya da meslek hastalığına yakalanması gibi durumunda bunların maliyeti de işverenden karşılanır.Dec 14, 2021

Sigortasız çalışan kişi tazminat alabilir mi?

İşçi, sigortasız çalıştırıldığı süre için hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir. 30 gün veya daha fazla süreyle sigortasız çalıştırılan işçiler bu durumu SGK ya bildirdiklerinde işten çıkarılırlarsa işverenler iş güvencesi tazminatı ödemek zorunda kalır. … Aynı zamanda çıkarılan işçiler, işe iade davası açabilir.

Sigortasız çalıştığımı nasıl ispat edebilirim?

SSK'sız işçi çalıştırma konusunda bir ihbarda bulunduktan sonra bu durumu kanıtlayabilmek için aşağıdaki durumlar delil olarak kullanılabilmektedir:

  1. İş yerinde fiilen çalışıldığına tanıklık edebilecek bir şahit göstermek.
  2. İş yerinden bir maaş bordrosu ya da dekont gibi maaş alındığına dair bir belgenin bulunması

2021 sigortasız kaçak işçi çalıştırmanın cezası nelerdir?

Sigortasız Türk işçi çalıştıranlara kesine para cezası, 11.796 TL'dir. Eğer bir işveren Türk işçiyi usule aykırı şekilde sigortasız çalıştırıyor ve işçi bunu şikayet ediyor ise işverene 11.796 TL idari para cezası kesilir.

Sigortasız işçi çalıştırma cezasını kim öder?

Sigortasız işçi çalıştıran işveren 1 yıl için brüt asgari ücretin 38 katına (135 bin 926 lira) kadar ceza öder. İşveren kayıtdışı işçi çalıştırdığı için işe giriş bildirgesi vermediğinden 2 asgari ücret kadar daha ceza alır.

Sigortasız çalışan bir işçiye ceza alır mı?

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN CEZASI İşyerlerinde 1 ay boyunca sigortasız işçi çalıştıran işveren, işe giriş bildirgesinden iki, aylık prim hizmet belgesinden de iki olmak üzere 4 asgari ücrete denk gelen ceza alır. Eğer ki 1 yıl boyunca sigortasız işçi çalıştırıldığı tekrar tespit edilirse bu cezalar daha artar.

Sigortasız çalıştım paramı alamıyorum ne yapmalıyım?

Müracaatlar/şikâyetler işçinin çalıştığı işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne ve yazılı olarak, yani dilekçe ile yapılmalıdır. Sözlü başvurular dikkate alınmaz. Şikâyet dilekçesi elden verilebileceği gibi, taahhütlü posta ile de gönderilebilir.

Hizmet tespiti nasıl kanıtlanır?

Hizmet tespiti davalarında yazılı delillere öncelik tanınmalıdır. Yazılı delilerin aksinin de yazılı delil ile kanıtlanması gerekir. Ancak tespiti istenilen kimi durumlarda; iş yeri ve çalışma olgusuna yönelik resmi ve yazılı kanıt bulunması mümkün olmadığında, tanık beyanlarına değer vermek gerekir.