4650 sayılı kanun nedir?

Madde 1 – Bu Kanun; kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların, Devlet ve kamu tüzelkişilerince kamulaştırılmasında yapılacak işlemleri, kamulaştırma bedelinin hesaplanmasını, taşınmaz malın ve irtifak hakkının idare adına tescilini, kullanılmayan …

Kamulaştırma Kanunu’nun 5 ve 6 maddesine göre kamu yararı kararı vermeye yetkili merciler nelerdir?

Madde 6Kamu yararı kararı; a) Köy ihtiyar kurulları ve belediye encümenleri kararları, ilçelerde kaymakamın, il merkezlerinde valinin, b) lçe idare kurulları, il daimi encümenleri ve il idare kurulları kararları, valinin, c) Üniversite yönetim kurulu kararları, rektörün, d) Yükseköğretim Kurulu kararları, Kurul …

Kamulaştırma bedelinin yüzde kaçı?

Taşınmaz mal bedelleri arasındaki fark taraflarca nakit olarak karşılanır. Ancak idarenin vereceği taşınmaz malın değeri, kamulaştırma bedelinin yüzde yüzyirmisini aşamaz.

Kamulaştırma bedeli nedir?

Kamulaştırma, İdarenin ya da kamu tüzel kişilerinin ihtiyaç duyduğu bir taşınmazı satın alma ya da başkaca bir yolla temin edemediği hallerde kamu yararı gözeterek ve bedelini ödeyerek taşınmaza el atmasıdır. Bir diğer ifade ile İdarenin özel mülkiyetteki taşınmazlara yasal yollarla el atmasıdır.

Kamulaştırma bedeli ödenmezse ne olur?

İdarelerce yeterli ödenek temin edilmeden kamulaştırma işlemlerine başlanılamaz. Belediyenin kamulaştırma bedelini ödemediği durumlarda ise icra yoluna yada asliye hukuk mahkemesi kanalıyla dava açma hakkı doğmaktadır. Kamulaştırma bedeli talebi için hak düşürücü bir süre bulunmamaktadır.

Kamulaştırma Kanunu ne demek?

Kamulaştırma, devletin kamu yararını gerekçe göstererek bir kimsenin sahipliğinde bulunan özel mülkiyete rızası dışında son vermesidir. Kamulaştırma işlemini yapan idare, bedelini ödemek şartıyla gerçek ve özel hukuk tüzel kişilere ait bulunan taşınmaz mallara hak sahibi olur.

Kamulaştırma yetkisi kime ait?

Kamulaştırma sadece “yetkili idare” tarafından yapılır. Kamulaştırmayı zorunlu kılan bir “kamu yararı” bulunmalıdır. Kamulaştırmanın konusu “özel mülkiyete konu olan taşınmaz” bir maldır. Kamulaştırılan taşınmazın bedeli “peşin” ödenir.