4857 sayılı İş Kanunu nedir?

Çalışma hayatında işçi ve işverenlerin haklarını korumak, hak ihlallerini önlemek, sorumluluk ve yükümlülükleri belirlemek için bir düzenleme gerekiyordu. Çalışan ve işverenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini düzenleyen, belirli kurallara bağlayan kanuna 4857 sayılı iş kanunu deniliyor.

4857 sayılı İş Kanunu kimlere uygulanır?

4857 sayılı İş Kanunu 1/2 maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.

4857 sayılı İş Kanunu kaçıncı iş kanunudur?

Uzun tartışmalardan sonra kabul edilerek yasalaştı ve 4857 sayılı İş Kanunu olarak Resmi Gazete'de yayımlanarak 10 Haziran 2003 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Böylece altmış küsur yıllık bir sürede bu son yasa, işveren işçi ilişkilerini düzenleyen, genel nitelikte üçüncü iş kanunu olmuştur.

4857 sayılı İş Kanunu memur mu?

İşçiler 4857 sayılı İş Kanunu'na, memurlar ise 657 sayılı Kanun'a tabi olarak istihdam edilmektedir. Güvence olarak memurların sahip olduğu güvencesi ile işçilerin sahip olduğu güvencesi kıyaslanmayacak kadar memur lehinedir. … Memurlar açısından böyle bir uygulama söz konusu değildir.

Hangi çalışanlar 4857 sayılı Kanun kapsamında değildir?

Aşağıda belirtilen işlerde İş Kanunu hükümleri uygulanmaz. … a) Deniz ve hava taşıma işlerinde, Pilot, Uçuş Hostesi, Kabin Memuru gibi uçuş personeli ise İş Kanunu'na tabi değildir.

Kamuda çalışan işçiler hangi kanuna tabi?

İşçiler 4857 sayılı İş Kanunu'na, memurlar ise 657 sayılı Kanun'a tabi olarak istihdam edilmektedir.

İş Kanunu kimleri kapsamaz?

6331 Sayılı Kanun Kapsamına Girmeyenler MİT ve TSK faaliyetlerini kapsamaz, Acil ve afet durumlarının faaliyetlerini kapsamaz, Evde hizmetçi olarak çalışanları kapsamaz, Hükümlü ve tutukluları infaz esnalarında, kültür ve meslek edinme faaliyetlerinde kapsamız.