Başkumandanlık kanunu, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Kütahya-Eskişehir Muharebelerinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Mustafa Kemal Paşa'ya Türk ordusunun başkomutanlığını verdiği 5 Ağustos 1921 tarihli kanun.

Atatürk 1921 yılında ne yaptı?

TBMM, 5 Ağustos 1921'de Mustafa Kemal Paşa'yı “Türk Orduları Başkomutanı” olarak atadı. Böylece Mustafa Kemal Paşa 3 ay süreliğine Meclis'in tüm yetkilerine sahip oldu. … Bu yetkiyle Büyük Taarruz'da ordunun başına geçen Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı'nda zaferin kazanılmasında çok büyük payı oldu.

Başkomutanlık yasasının özellikleri nelerdir?

Başkomutan, ordunun maddi ve manevi gücünü artırma ve yönetimini bir kat daha kuvvetlendirme konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisinin buna ait yetkilerini, Meclis adına fiilen kullanmaya yetkilidir. Bu unvan ve yetki üç ay müddetle sınırlıdır.

Başkomutanlık yetkisi nedir?

Başkomutan veya başkumandan; silahlı kuvvetler ya da askerî birim üzerinde kara, deniz ve hava kuvvetlerine komuta eden en üst rütbeli komutandır. Terim teknik olarak, bir ülkenin yürütme liderliğinde, devlet veya hükûmet başkanında bulunan askerî yeterliliklerini ifade eder.

1921 yılında Türkiye’de ne oldu?

20 Ocak – Teşkilatı Esasiye Kanunu kabul edildi. 8 Şubat – TBMM; Ayıntap'a (Antep) kahramanca direnişinden dolayı "Gazi" unvanını veren kanunu kabul etti. 17 Şubat – Ankara dışındaki İstiklal Mahkemeleri kaldırıldı. … 23 Nisan – 23 Nisan'ın millî bayram olarak kabul edilmesine dair kanun TBMM'de kabul edildi.

Mustafa Kemal hangi olaydan sonra çok sevdiği askerlik mesleğinden istifa etti?

Atatürk, Erzurum'a gelişinden 5 gün sonra, 8-9 Temmuz 1919'da "Sine-i millette bir ferd-i mücahit" olarak çalışmak üzere çok sevdiği askerlik mesleğinden ve görevinden istifa etti.

Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın kazanıldığı tarih nedir?

Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmi, ulusal bir bayramıdır.

Atatürk gazilik ve Mareşallik ünvanı hangi savaştan sonra verildi?

Büyük Millet Meclisi tarafından Atatürk'e gazilik unvanı ve mareşallik rütbesinin verilmesi, Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında gerçekleşmiştir. Başkomutan Atatürk, cepheye gitmeden önce attan düşerek yaralanmışsa da bu onu 12 Ağustos'ta cephede olmaktan alıkoyamamıştır.