Abdestte ayaklarını yıkadıktan sonra mestlerini giyen kimsenin, bu abdesti devam ettiği sürece mestleri çıkarıp giymesiyle abdesti bozulmaz. Mestlerin üzerine mesh etmek suretiyle abdestini tamamladığı durumlarda ise, daha sonra mestlerini çıkaracak olursa meshi bozulur.Dec 18, 2019

Abdest aldıktan sonra mest ne zaman giyilir?

Mesh üzerine mesh yapmanın süresi yolcu olmayan kimseler için 24 saat, yolcu olan kimseler için 72 saattir. Bu süre mestin abdest alındıktan sonra giyilmesinin ardından abdesti ilk bozan durumdan başlar. Bu süre solduğu taksirde ayaklar su ile yıkanır ve abdest alınır ve gerekirse tekrar mesh giyilir.

Abdest için mest nasıl olmalı?

Mest üzerine mesh almak Böylece abdest alırken ayakların yıkanmasına ihtiyaç duyulmaz, mestin üzerine mesh alınabilir. Mest üzerine mesh alırken bir elin üç parmağı kadar olacak yerler 1 kez elin ıslaklığı ile mesh edilse yeterlidir. Normal zamanlarda abdesti bozan her şey mesh yapılarak alınan abdesti de bozar.

Mest i kimler kullanabilir?

Mest, genç ya da yaşlı, hasta ya da sağlıklı fark etmeksizin hemen herkesin kullanımına uygun olan bir giysidir.

Mest hangi durumlarda giyilir?

Mestleri mesh ederek abdest aldıktan sonra, abdestli iken ayağından her iki mestini veya birisini çıkaran bir kişinin, hades (abdestsizlik hâli) ayağına geçmiş kabul edildiğinden abdestini bozmadan ayaklarını yıkayıp tekrar mestleri giymesi gerekir.

Ayağında mest varken nasıl abdest alınır?

Mest, ayakları bilekleriyle beraber örten bir tür ayakkabıya verilen isimdir. Abdest alındıktan sonra mest ayağa giyildiğinde, 24 saat boyunca (Yolcu ise 3 gün) çıkarmadan, abdest alacağınız sırada üzerine ıslak elinizi mesh ettiğiniz takdirde abdest alınabilir.

Mesh hangi hallerde bozulur?

Abdestin, cünüplük, hayız ve nifas dışında başka bir sebeple bozulmuş olması gerekir. Mestler ayakta iken cünüplük, hayız ve nifas hali olursa mesh bozulur ve gusül abdesti alındıktan sonra mestler yeniden giyilebilir.

Ayağa giyilen mest nasıl olmalı?

Mestin ağız kısmı geniş olup yukardan bakınca, ayak görünürse zararı olmaz. Mestin, bir saat yol yürüyünce, ayaktan çıkmayacak şekilde sağlam ve ayağa uygun olması lâzımdır. Ağaçtan, camdan, madenden mest olamaz. Zira sert şeyle bir saat yürünemez.