Temel haklarla ilgili “evrensel ölçütlere” atıf yapan değişikliklerin son halkasını ise, 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolunun açılması oluşturmuştur.

Anayasa bireysel başvuru ne zaman getirildi?

Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki (AİHM) ihlal davalarını azaltmak amacıyla 23 Eylül 2012'de getirdiği Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı, aralarında ünlülerin, siyasetçilerin, çocuğuna kendi soyadını vermek isteyen boşanmış kadınların, şiddet mağdurlarının da bulunduğu 272 bin kişinin "umudu" …

Anayasa Mahkemesine başvuru süresi ne zaman başlar?

Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nün “Başvuru süresi ve mazeret” başlıklı 64. maddesi şöyledir: “Bireysel başvurunun, başvuru yollarının tüketildiği tarihten, başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekir.

Bireysel başvuru hakkı ülkemizde ne zaman yürürlüğe girmiştir?

Yedi yıl önce 23 Eylül 2012'de uygulamaya geçen bireysel başvuru sisteminin Türk hukuk düzeninde devrim niteliğinde bir değişime yol açtığını ifade eden Başkan Arslan, bu yönüyle bireysel başvurunun ülkemizde hukuk alanında yapılan en büyük reformlardan biri olduğunu, bu reformun ve getirdiği değişimin tüm boyutlarını …

Bireysel başvuru ilk denetimi kim yapar?

Anayasa Mahkemesi önüne gelen dosyada ilkin kabul edilebilir olup olmadığı yönünden inceleme yapar. Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru üzerine öncelikle, bireysel başvurunun kabul edilebilirlik şartlarını taşıyıp taşımadığını inceler.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi bireysel başvuru hangi tarihte onaylamıştır?

Taraf ülkelerin AİHS'ye uyumunu denetlemek amacıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) oluşturulmuştur. Türkiye AK'nın kurucu üyeleri arasında sayılmaktadır. AİHS'nin denetim sürecine bireysel başvuru hakkını 1987'de ve AİHM'nin zorunlu yargı yetkisini 1990'da kabul etmiştir.

Bireysel başvuru hangi makama yapılır?

59 6216 sayılı Kanun'un 47. maddesinin (1) numaralı fıkrası şöyledir: “Bireysel başvurular, bu Kanunda ve İçtüzükte belirtilen şartlara uygun olarak doğrudan ya da mahkemeler veya yurt dışı temsilcilikler vasıtasıyla yapılabilir.

Anayasa Mahkemesine kadar sürede sonuçlanır?

(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.