Mahkeme kararıyla denetim personellerinin yaptığı inceleme, soruşturma ve denetim neticesinde Aylık Prim ve Hizmet Bildirgesi'nde belirtilen kazancın eksik ya da yanlış bildirilmesi halinde brüt asgari ücretin 2 katı tutarında ceza ödenir.Feb 1, 2021

Aylık prim ve hizmet belgesi ne demek?

APHB evrakı, işverenin bir aylık süreç içerisinde çalıştırdığı personelin, SGK tarafından belirlenen tarihte, SGK'ya sunduğu ve içeriğinde işverene dair istenen bilgilerin eksiksiz şekilde yer aldığı evraktır.

Geriye dönük SGK cezası ne kadar?

Kamu idareleri, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar ile bankalar, 85. maddenin uygulanmasıyla ilgili Kurumca istenilecek bilgileri ve belgeleri yazılı olarak en geç bir ay içinde vermemeleri halinde, aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.

SGK prim cezası nedir?

Yani işverenin sigorta primlerini ödememesi cezası aslında idari para cezasıdır. … İşverenin sigorta primlerini ödememesi cezasına örnek verecek olursak; 3 yıldır çalışan ve SGK primi eksik ödenen işçi için 36 ay x 2 = 72 aylık asgari ücret tutarı kadar idari para cezası söz konusu olur.

Sigorta cezasını kim öder?

SGK'nın kamu kurum ve kuruluşlarına uyguladığı idari para cezaları konusunda ilgili memur veya personel ise eğer kusuru varsa kendi kurumuna karşı sorumlu olur.

Prim hizmet Belgesi Nedir?

APHB, aylık prim ve hizmet belgesinin kısaltması olarak bilinir. İşverenlerin 1 ay boyunca çalıştırdıkları 5510 sayılı kanuna dâhil olan sigortalı çalışanlara ait olan, sigortalının çalıştığı kurumun çıkardığı bir belgedir. APHB belgesinde yer alan bilgiler şu şekildedir: … Prim ödeme gün sayıları

1 aylık sigorta primi ne kadar?

2021 yılı kapsamında 4b çalışanlarının primleri, Asgari ücret üzerinden indirimsiz sigorta primleri 1234,25 lira, Asgari ücret üzerinden indirimli sigorta primleri 1055,36 liradır. Maaşlarını asgari ücret üzerinden alan 4b çalışanlarının aylık prim tutarı ise en az 1,235 TL, en fazla ise 9,257 TL olarak belirlenmiştir.

Geçmişe dönük SGK girişi yapılabilir mi?

Çalışanların geriye dönük olarak sigortası yapılabilir mi? sorusuna Avukat Ali Yüksel şu cevabı verdi: “Zamanında sigortaya girişi bildirilmeyerek sigorta primleri ödenmeyen işçiler açısından beyan üzerine geçmişe dönük sigorta girişi yapılması ve prim ödemesi mevcut yasal düzenlemeler ışığında mümkün değildir.