Soğuk ortamda muhafaza edilen bal, aynı zeytinyağı gibi donar. Balın yapısında bulunan doğal şeker molekülleri soğuk ortamda kristalleşerek şekerlenme meydana gelir ve bu yüzden bal dolapta saklamaya uygun değildir.17 Jan 2018

Bal donarsa ne olur?

Kristalize olan bal, besleyici özelliğinden ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmez. … Bizde ise donan bala şeker benzetmesi yapılır ama değildir. Hakiki, doğal ham çiçek balı donar, şekerlenir ve kristalize olur.

Balın donmaması için ne yapmalı?

Kısacası balın kristalleşme süreci kalitesine değil kaynağına bağlıdır. Ballar 18-24 C˚ de depolanmalıdır. Ballar 14 C˚ de kristalleşir, 21-27 C˚ ısılarda kristalleşme olmaz ancak balda fermantasyon sonucu bozulmalar olabilir. Balın saklandığı kaplar, ortamdaki nem, ısı ve ışıkta kristalleşmeyi etkilemektedir.

Balın gerçek olduğu nasıl anlaşılır?

Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz akar. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterir. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır.

Bal donarsa bozulur mu?

Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz.

Bal buzlukta donar mı?

Balı soğuk bir ortama ya da buzdolabına koyduğunuzda eğer donmuşsa sevinebilirsiniz; çünkü hakiki balın en belirgin özelliklerinden birisi de soğukla temas ettiğinde krem ya da tereyağ kıvamına gelir ve donar.

Hakiki bal kristalleşir mi?

Gerçek olan bal kristalize olmaktadır. Bu nedenle de kristalleşmiş olan balın tüketilmesinde hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu balı katı hali ile tüketmek mümkün olmaktadır. Kristalleşmiş olan bal tekrar sıvı hale getirilerek tüketilmektedir.

Bal ne kadar sürede Kristalleşir?

Saf ve doğal ballar ise, balın elde edildiği çiçeklerin türüne göre değişmekle beraber, özellikle kış aylarında ve soğukta muhafaza edildiği taktirde birkaç ay gibi kısa bir sürede kristalleşebilmektedir.