Bebek veya çocuk ağladığında, ıkındığında bağırsakların veya karın içi yap dokusunun göbek cildinde şişlik oluşturacak şekilde dışarı çıkması göbek fıtığı olarak isimlendirilir. Çoğunlukla acil müdahele gerektirmez ve diğer fıtıkların aksine kendiliğinden iyileşme olasılığı yüksektir.

Bebeklerin göbek deliği neden dışarı çıkar?

Bebeklerde göbek deliğinin dışarı çıkması fıtıktan kaynaklanmaktadır. Fıtık, bebeklerde yüzde yirmi ihtimalle doğuştan gelen bir rahatsızlık olsa bile doğumdan sonra da meydana gelebilmektedir. Bebeklerde fıtık görülme durumu oldukça fazladır. Aynı zamanda bebeklerde fıtık olması zararsız olarak bilinmektedir.

Bebeklerde göbek fıtığı kendiliğinden geçer mi?

Bebeklerin çoğunda göbek fıtığı, 1-2 yaş civarında kendiliğinden kapanır. Bazı durumlarda doktor, fıtığı karın içine iterek düzeltebilir.

Göbek fıtığı olan bebeklerde nasıl geçer?

Bebeklerde göbek fıtığı çok yaygın olarak görülür ve zararsızdır. Genellikle ilk iki yaş içerisinde herhangi bir cerrahi müdahale ve tedavi gerektirmeden fıtık kendiliğinden kapanır, çok nadir olarak kapanma süreci beşinci yaşa kadar devam eder.

Bebeklerde göbek deliği ne zaman içine girer?

Yenidoğan bir bebeğin göbek kordonu genelde doğumdan sonra 2 hafta içinde düşer. Bu süre zarfında nazikçe göbek kordonu bakımı yapmak gerekir. Hamilelik esnasında, göbek kordonu gelişen bebeğiniz için besin ve oksijen taşır.

Göbek deliğine neden dokunulmaz?

Çünkü hafifçe dokunulduğunda bu sinirler algılanmıyor. Ancak iyice bastırırsanız o garip karıncalanmayı yaşayabilirsiniz ve sadece bu şekilde doğrudan 'aşırı hassas göbek deliğinin' iç kısmından omuriliğe bağlanan lifler uyarılır.

Bebeklerde göbek fıtığı hangi bölüm bakar?

Fıtık şikayetlerine genel olarak ortopedi bölümü bakar. Bel, boyun, kasık ya da göbek kısmında meydana gelen fıtık belirtileri ortopedi uzmanı tarafından takibe alınarak, şikayetlerin fıtık olup olmadığı eğer fıtık ise hangi aşamada olduğunun tespit edilmesi için bir takım tıbbi işlemleri yapılıyor.

Bebeklerde göbek fıtığı ne zaman tehlikeli?

Bebeklerde göbek fıtığı varlığı acil bir durum olmayıp, takip gerektirir. Göbek fıtıklarının büyük çoğunluğu 2 yaşına kadar kendiliğinden küçülüp kapanabilir. Tam kapanma olmayanlar da hemen ameliyat edilmez ve küçülme devam ediyorsa 4 – 5 yaşına kadar takip edilir.