Hangi olaylar kamu davasına dönüşür?

Kamu düzeni, kamu sağlığı, genel ahlak gibi toplumu ilgilendiren konularda suç işlenmesi halinde kamunun ya da devletin zarar görmesi durumunda işlenen bu suçun cezalandırılması için cumhuriyet savcısı tarafından kamu adına açılan davaya kamu davası denir.

Hangi suçlar kamu davasına girer?

Toplumu ilgilendiren durumlar söz konusu olduğunda ve bu olay üzerinden suç işlendiğinde, kamu veya devlet zarar görmesi durumunda Cumhuriyet savcısı tarafından açılan dava kamu davasıdır.

Kamu davası iptal olur mu?

Kamu davasında toplumun ve devletin güvenliği söz konusu olduğundan şikâyet edilen davalarda iptal işlemi olmayacaktır. … Eğer kamu davası belirli bir zamanaşımına uğrarsa kendiliğinden iptal olacaktır. Bazı daha basit davalarda suçlama geri çekildiğinde kamu davası iptal olabilir.

Kamu davası nasıl kapanır?

Kamu Davası Düşer Mi? Şikayete bağlı kamu davalarında kamu davasının düşmesi için şikayet sahibinin şikayetini geri alması yeterlidir. Şikayete tabi olmayan suçlarda ise kamu davasının düşmesi için suçun oluşmadığının ispatı ve davalının ilgili davadan beraat etmesi gereklidir. Aksi taktirde kamu davası düşmemektedir.

Karşı taraf şikayetini geri alırsa ne olur?

Şikayetten vazgeçme, sanık tarafından kabul edilirse ceza davası hakkında 'düşme kararı' verilir. Ancak, sanık şikayetten vazgeçme beyanını kabul etmek zorunda değildir. Sanık ceza davasının düşmesi yerine, yargılamaya devam edilerek dava sonunda kendisi hakkında 'beraat kararı' verilmesini talep edebilir.

Kamu davası hırsızlık cezası nedir?

Hırsızlık suçlarında ise fail hakkında hükmedilecek ceza, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası olacaktır. Aynı zamanda hırsızlık, bedenen ve ruhen kendi öz savunmasını gerçekleştiremeyecek olan kişilere karşı işlenecek olursa faile verilecek ceza 1/3 oranında arttırılabilecektir.

Kamu davasında tutuklama olur mu?

b-) 6 aya kadar hürriyeti bağlayıcı cezalar gerektiren suçlarda tutuklama nedenleri; sanığın ya da şüphelinin ikametgâhının bulunmaması, sanığın kim olduğunun ispat edilememesidir. 3-) Açılan dava kamu davası olmalıdır. Kamu davasının duruşmasına gelmeyen sanık tutuklanabilir.