Domates nasil askiya alinir?

Hastalık ve zararlılarla mücadeleyi kolaylaştırmak amacıyla domates bitkisi askıya alınır. Domatesleri askıya almak için bitki sıralarına paralel olarak ve bitkilerin 2 metre üzerinden askı telle- ri gerilir. Bu askı tellerine her bitki için ayrı ayrı olmak üzere ipler bağlanır ve aşağıya sarkıtılır.

Sırık domates sırığı nasıl yapılır?

Bölgemizde sırık domates yaklaşık 2 metre boylandığından buna uygun sırık boyu seçilir. Bu dikilen sırığa bitki gövdesi dipten 3. Yaprağın altından rafya (Bağlama ipi) ile gevşekçe bağlanır. Her 30-35 cm de bir iple gövde sırığa bağlanıp bitki sırık boyunca büyütülür.

Domates koltuk alma ne zaman yapılır?

Domateslerde yaprağın gövdeye birleştiği yerden koltuk (sürgün) çıkar. Bu sürgünler 4-5 cm boyandıktan sonra bitkinin boşuna enerji harcamasını önlemek amacıyla temizlenir. Bu koltukların temizlenmesine koltuk alma denir. Havaların serin gittiği aylarda haftada bir, mart nisan aylarında iki defa alınmalıdır.

1 fideden kaç kg domates alınır?

Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.

Hangi domates kurutulur?

Evde domates kurutmak için öncelikle domateslerinizi en tazesinden ve hormonsuz olanından tercih etmenizi öneririz. İlaçlanmış domatesleri kurutmanız sizin sağlığınızı tehdit eden bir unsur olabilir. Ayrıca sulu domatesleri tercih etmemenizi öneririz.

Domateste uç alma ne zaman yapılır?

Domates yetiştiriciliğinde uç alma, bitkilerde büyümeyi durdurmak, meyvelerin daha iri ve çabuk olgunlaşmasını sağlamak amacıyla yapılır. Uç alma işlemi üretimin bitirilmesi düşünülen tarihten yaklaşık olarak 45-50 gün önce yapılmalıdır. Bu dönem yöremizde 7-8. salkımdan sonraya denk gelmektedir.

Domates yetiştirirken yaprakları kesilir mi?

Domates budamaya girişmeden önce, yetiştirdiğiniz domates bitkisi için doğru budama zamanının gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz. Eğer bitkinizin en alt kısmında yer alan yapraklar sararmaya başladıysa, ilk çiçek açan dallarda renk değişimleri oluştuysa budama yapabilirsiniz.