Basit yaralanmalarda ilk yardım nasıl yapılır?

Yaralanma olduğu zaman ilk olarak yara üzerine temiz bir gazlı bez ile kompresyon yapılmalı, antiseptik solüsyon ile temizlenmeli daha sonra ise yara bandı ile bölge kapatılmalıdır.

Parcali yaralar nasil olur?

Parçalı yaralar: Dokular üzerinde bir çekme etkisi ile meydana gelir. Doku ile ilgili tüm organ, saçlı deride zarar görebilir.

Yaralanmalarda batan cisim çıkarılır mı?

Çamaşırlar kesilerek çıkarılır. Yarada batan cisim varsa çıkarılmaz kenarları bezden hazırlanmış simit ile desteklenir üzeri kapatılır. İç organların göründüğü yaraların üzerine temiz bir bezle kapatılır. Çok kirli yüzeysel yaralar sabunlu su ile temizlenebilir.

Yaralanma Cesitleri Nelerdir?

Bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 65 ve üzeri yaşlardaki grubu “genç yaşlı” (65-74 yaşlar), “orta yaşlı” (75-84 yaşlar) ve “ileri yaşlı” (85 ve üzeri yaşlar) olmak üzere üç alt gruba ayırdı.

Düşme sonucu oluşan yaralara ne iyi gelir?

Yaraları oksijenli su ve tentürdiyotla temizlemeyin Ayrıca sürülen alkol içerikli maddeler, yara bölgesini tahriş ederek alerjik rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Düşme ya da kesme gibi nedenlerle oluşan yaralarda temiz su ve sabunla yıkayıp, temiz bir bezle örtmek genellikle yeterli olmaktadır.

Göğüs yaralanmasına ne yapılır?

Delici göğüs yaralanmalarında; öncelikle göğüsteki açık yara birkaç kat temiz bez ya da plastik malzeme ile kapatılır. Yaralının bilinci yerindeyse, yarı oturur şekilde oturması sağlanarak sırtı desteklenir ve ayakları 30 cm yükseltilerek şok pozisyonu verilir. Delici karın yaralanmalarında hasta sırt üstü yatırılır.

Derin kesikler için ne yapılmalı?

Kesik çok derinse; kanamanın olduğu bölgeye steril bezle baskı uygulayarak en yakın sağlık kuruluşuna gidin ve yardım isteyin. Derin kesikler, kan kaybına ve daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden kanamanız çoksa ve yaranız derinse hiç vakit kaybetmeden sağlık kurumuna gitmeniz gerekir.