işletmelerin karlarını düşük(giderler fazla) göstermek için ikinci bir firmaya kestirdiği karşılıksız fatura. fatura karşılığında ikinci firmaya faturanın kdv'si ödenir, ortada alınan satılan bir mal yoktur. danışıklı dövüştür bir nevi. belgelenemeyen giderleri yansıtmak amaçlı da kullanılır.

Fatura satmak suç mu?

Uygulamada vergi kaçakçılığı suçları arasında en çok rastlanılan suç tipi sahte fatura düzenleme veya kullanma (naylon fatura) suçudur. Vergi Usul Kanunu normlarının ihlal edilmesiyle oluşan vergi kaçakçılığı suçunun soruşturma ve kovuşturması Ceza Muhakemesi Kanunu'nun genel hükümleri uygulanarak yapılır.

Satış faturası ne demektir?

Satış Faturası Bir işletmenin sattığı ürün veya hizmeti belgelemek için müşterilerine kestiği faturalardır. Her satışın belgelenerek yasallaşması gerekir. Bir satış faturasında satılan malın cinsi, ismi, miktarı, birim satış fiyatı, ve toplam bedeli gibi bilgiler beyan edilir.

Fatura kestirmek ne işe yarar?

Fatura neden kesilir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz; ticari işletmenin bilanço ve gelir tablolarının oluşumunu sağlamaktadır. Satılan mal ve hizmetin miktarını belirler. Aynı zamanda iadesinin yapılabilmesi içinde fatura gerekli bir belgedir. Hatalı yazılmış olan fatura çöpe asla atılmaz.

Alış ve satış faturası nedir?

Alış faturası, firmanızın herhangi bir tedarikçinizden malzeme ya da hizmet alması durumunda kesilen fatura tipidir. Bu faturaların sistematik bir şekilde kaydedilmesi, işlem ve takip kolaylığını sağlar.

Fatura kesmeme cezası ne kadar?

Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. 2022 yılında düzenlenmesi gereken her bir fatura için kesilecek asgari ceza tutarı, fatura tutarına bakılmaksızın, 500 lira.

Faturasiz mal satmanın cezası ne kadar?

2022 takvim yılında düzenlenmesi gereken her bir fatura için kesilecek asgari ceza tutarı 500 TL'dir. Bu fatura tutarına bakılmaksızın belirlenen ceza tutarıdır. 2021 yılında ise, 380 TL idi. Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır.

Kaç çeşit fatura var?

İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.