Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi, genellikle hamileliğin 20. haftasından sonra başlayan yüksek kan basıncıyla yani yüksek tansiyonla karakterize bir hastalıktır. Preeklampside kan basıncındaki bu artış başta karaciğer ve böbrek olmak üzere çeşitli organlarda hasar gelişmesine neden olur.09-Dec-2021

Hamile biri Zehirlenirse ne olur?

Besin zehirlenmelerine yol açan bakteri ve toksinlerin bebekte sorun oluşturmayacağını dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Aslı Alay, “Ancak annenin genel durumu ve klinik bulguları önemlidir. Anne adayında aşırı sıvı kaybı, yüksek ateş olmadığı sürece bebek bu durumdan etkilenmez” dedi.

Gebelik zehirlenmesi kimlerde görülür?

Gebeliklerin %6'sında görülen, bu vaka fark edildiğinde genelde doktorlar anneye doğum yaptırma çözümüne giderler. Doktorlar vakanın ilerleme boyutuna ve bebeğin durumuna göre en doğru tedavi müdahelelerini yapacaktır.

Gebelik zehirlenmesi olmaması için ne yapmalı?

Gebelik zehirlenmesi herhangi bir şekilde öngörülebilir veya önlenebilir bir gebelik komplikasyonu olmamakla birlikte günlük düzenli egzersizler ve dengeli beslenme ile obeziteden kaçınarak sağlıklı bir yaşam şeklinin benimsenmesi ve damar sağlığının korunması durumunda risk azaltılabilir” şeklinde ifade etti.

Hamilelikte gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Belirtileri baş ve karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, ateş ve titremedir. Belirtiler genelde gıdayı aldıktan 12-48 saat sonra başlar ve 2-3 günde geçer. Ciddi vakalarda tedavi gerekir. Özellikle gebelerde su kaybına bağlı problemler daha şiddetli olduğundan hastaneye yatırılarak damardan sıvı verilmesi gerekir.

Gıda zehirlenmesi bebeğe zarar verir mi?

Gıda zehirlenmesi bebeğiniz için genellikle zararlı değildir. Belki de kendinizi çok hasta hissedeceksiniz fakat bebeğinizin iyi olması için herhangi bir ilaç almak istemeyeceksiniz. Ancak tedavi edilmezse, pişmemiş yiyeceklerde bulunan Listeria gibi bazı bakteriler oldukça zararlı olabilir.

Gebelik zehirlenmesi ne zaman olur?

Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi, genellikle hamileliğin 20. haftasından sonra başlayan yüksek kan basıncıyla yani yüksek tansiyonla karakterize bir hastalıktır. Preeklampside kan basıncındaki bu artış başta karaciğer ve böbrek olmak üzere çeşitli organlarda hasar gelişmesine neden olur.

Gebelik zehirlenmesi hangi testle anlaşılır?

Doğru sınıflandırma ile idrarda protein kaybının miktarına ve annenin tansiyon ölçümlerine dayanarak hafif, orta ve ağır preeklampsi ayrımı yapılır. Hipertansiyon ya da albüminüri (idrarda normalden fazla protein kaybı ) preeklampsi tanısını koymak için yeterlidir.