Geçit hakkı ne zaman sona erer?

Medeni Kanun Madde 783'e göre “İrtifak hakkı, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona erer”. Madde 784'e göre de “Yüklü ve yararlanan taşınmazlara aynı kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebilir”.

Yol geçit hakkı kaç metre olmalıdır?

Yararına geçit kurulacak taşınmazın tapuda kayıtlı niteliği ve kullanım amacı nazara alınarak özellikle tarım alanlarının bir tarım aracının geçeceği genişlikte ( emsaline göre 2,5-3 metre ) geçit hakkı tesisine karar vermek gerekir.

Geçit Hakkı davası kaç ay sürer?

Geçit hakkı davası süresi, genel olarak 1 yıl sürer. Davanın durumuna göre bu süreden daha kısa veya uzun sürebilir. Geçit hakkı davasının sonuçlanabilmesi için dava ile ilgili delillerin kısa zamanda ve doğru bir şekilde toplanması gerekir.

Geçit hakkı bedeli neye göre belirlenir?

Geçit hakkı bedeli hesaplanırken, yalnızca geçit hakkı verilen yolun geçeceği alanın rayiç değeri değil, aynı zamanda aleyhine geçit hakkı tesis edilecek taşınmazın bu nedenle uğramış olduğu/uğrayacağı değer kaybı ve taşınmazın gelirindeki azalma da dikkate alınmalıdır.

Geçit hakkı vermek zorunlu mu?

Zorunlu geçit hakkı, TMK'nın 747. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; ''Taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebilir.

Tapuda geçit hakkı nasıl kaldırılır?

Geçit hakkı tek taraflı bir beyanla gerçekleşmediyse, belirli bir süre belirtilmiş ise, Asli Hukuk Mahkemesi'ne dava açıp geçit hakkı ihtiyacının ortadan kalktığını ispat ederek ortadan kaldırılabilir. Her iki taşınmaz tamamen veya bir kısmı kamulaştırmaya maruz kalabilir.

Geçit hakkı kaç şekilde tesis edilir?

Geçit hakkı, bedelli ya da bedelsiz olarak tesis edilebilir.