Hasankeyf neden sular altında kaldı?

Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi nedeniyle su altında kalan Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde gezi tekneleri suya indirildi.

Hasankeyf hangi yıl sular altında kaldı?

Hasankeyf, Batman'a bağlı olan, iki yakasını Dicle'nin ayırdığı tarihi bir ilçedir. İlçenin tarihi, 12.000 yıl öncesine kadar gitmektedir. 1981'de doğal koruma alanı ilan edilmiştir. Ilısu Barajının su tutması sonucunda tarihi yerleşim 2020 yılı Mayıs ayında sular altında kalmıştır.

Hasankeyf hangi barajın altında kaldı?

İlçeleri suyun altında kalan Hasankeyfliler anlatıyor: "Alışmak çok zor" Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin birinci ünitesi 19 Mayıs tarihinde resmi olarak faaliyete geçti. Altı tribünü olan barajın yıllık toplam enerji üretim kapasitesinin 4,1 milyar kilovat saat olması bekleniyor.

Hasankeyf hikayesi nedir?

Artuklu beyliği' nin 1102-1232 yılları arasında başkentliğini yapan Hasankeyf, en parlak dönemini bu tarihlerde yaşamıştır. Artuklular döneminde imar edilerek kale kasabası özelliğinden kurtulup şehir haline geldi. 1232 yılında Eyyubiler tarafından ele geçirilen yerleşim, 1260 Moğollarca ele geçirildi ve tahrip edildi.

Ilısu Barajı neden yapıldı?

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali; yaygın adıyla Veysel Eroğlu Ilısu Barajı, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında, enerji üretimi amacıyla Dicle Nehri üzerinde inşa edilen santraldir.

Hasankeyf nasıl bir yerdir?

Hasankeyf Batman-Mardin ve Batman-Şırnak karayolları üzerinde yer almaktadır. Önemli bir geçiş noktasında bulunan kentin denizden yüksekliği 520 metredir. İlçe, güneyinde Midyat sıra dağları, kuzeyinde de Raman sıra dağlarının bulunduğu bir vadide yer almaktadır.

Hasankeyf battı mı?

Hasankeyf tamamen sular altında kaldı ve burada şuan iki ev kaldı bu iyi evde yüksek bir yerde olduğundan dolayı suyun altında kalmaktan kendini kurtardı. Hasankeyf'te Ilısu Barajından dolayı şuan tarihin yüzde 80'i sular altına gömülürken sadece yüzde 20'si gün yüzünde kaldı.