Kanun yararına bozma ne kadar sürer?

Kanun yararına bozma yolunda başvuru süresi-sınırlaması yoktur. Hakkınızda kesin nitelikte hüküm verildikten 3 yıl sonra da bu yola başvurulmasını isteyebilirsiniz. İnceleme dosya üzerinden yapılır, duruşma açılmaz.

Kanun yararına bozma sonucunda ne olur?

Kanun yararına bozma, olağanüstü bir kanun yoludur. Bu nedenle, kanun yararına bozma kararı, kesinleşmiş hükmün infazını kendiliğinden infazı durdurmaz. İnfazın durdurulması isteniyorsa ilgili mahkemeden ayrıca talepte bulunulması gerekir.

Kanun yararına bozma sonuca etki eder mi?

Yargıtay, yaptığı incelemede uygulamanın yanlış olduğu sonucuna ulaşırsa, kararı kanun yararına bozacaktır. Kanun yararına bozma istemi kabul edilir ve bozma kararı verilirse, bu bozma, kararın hukuki sonuçlarını ortadan kaldırmayacaktır.

Kanun yararına bozma nereden takip edilir?

Yeni sistemde Kanun Yararına Bozma işlemlerine dair yazışmalar, Ağır Ceza Cumhuriyet Başsavcılıkları Bakanlık Muhabere Bürosu, bakanlık muhabere dosyası üzerinden yapılacaktır.

Kanun yararına bozma dilekçesi ne zaman verilir?

Kanun yararına bozma, Hakim veya mahkeme tarafından verilen ve istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen karar veya hükümde hukuka aykırılık bulunduğu zaman başvurulan kanun yoludur.

Kesinleşen karar bozulur mu?

Kesinleşmiş mahkeme kararı da artık "uygulanabilir yani yerine getirilmesi talep edilebilir" bir mahkeme kararına dönüşmüş olur. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; bir kişi para alacağı için alacak davası açtığı takdirde karşı taraf yani davalı ile yerel mahkemede görülecek bir dava ihdas etmiş olur.

Mahkeme bozma sonrası açılış ne demek?

Bozma sonrası açılış, hakkınızda verilen hükmün temyiz veya itiraz üzerine gittiği üst mahkemeden ( Yargıtay, BAM v.s) bozularak esas mahkemesine gelmesi durumda yeniden esas numarası alarak yargılamaya devam edilmesidir.