Ücret politikasi nedir?

Ücret Politikası'nın temel amacı, insan kaynaklarında, ırk, milliyet, din ve cinsiyet ayrımı yapılmadan, eşit koşullardaki kişilere, eşit fırsat sağlayarak, ücretlendirme ve terfi ile ilgili uygulamaların, ilgili mevzuat ile Şirket stratejileri ve risk yönetim yapısı ile uyumlu olarak planlanıp yönetilmesini …

Dengeli ücret politikası nedir?

Dengeli Ücret İlkesi: Verilen ücretin, işgörenin yaşam kalitesini artıracak kadar yüksek, fakat işletmenin maliyetlerini fazla zorlamayacak kadar ölçülü ve dengeli olması gerekir. … Aksi halde, ücretin yükselmeyi özendirici etkisi ortadan kalkar.

Ücret yönetimi ilkeleri nelerdir?

Ücretleme İlkeleri

  • Eşit işe eşit ücret ilkesi,
  • Dengeli ücret ilkesi,
  • Piyasa ücretleriyle karşılaştırma ilkesi,
  • Yükselmeye paralel artış ilkesi,
  • Bütünlük ilkesi,
  • Nesnellik ilkesi,
  • Esneklik ilkesi,
  • Açıklık ilkesi,

Piyasa ücret araştırmaları neyi amaçlar?

Piyasa ücret araştırması, rakiplerin ücret politika, sistem ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmamızı sağlar. Araştırma sonuçları, işletmenin “amaçlar” kısmında belirtilen ücretlemeye ilişkin politika, yapı, sistem ve uygulamalarını piyasa koşullarına göre belirlemek ve ayarlamak için kullanılır.

Ücret sistemi nasıl oluşturulur?

Ücret Sisteminin Oluşum Süreci

  1. İş Analizlerinin Yapılması
  2. Faktörlerin Belirlenmesi.
  3. İş Değerlemesi.
  4. İş Gruplandırması
  5. Piyasa Ücret Araştırması
  6. Ücret Yapısını Oluşturma.
  7. İş Grubuna Bağlı Olarak İşlerin Ücretlendirilmesi.

08-Feb-2017

Ücret iktisadi açıdan neyle ifade edilir?

Çalışma Ekonomisi açısından ücret, üretim faktörlerinden birisi olan insanın bedensel ya da düşünsel işgücüne ödenen bedeli ifade etmektedir. İş Hukuku açısından ücret iş ilişkisinin taraflarından biri olan işverenin, iş görmesi karşılığında işçiye ödemekle yükümlü olduğu hukuki bir borç olarak ifade edilmektedir.

Ücret yönetimini etkileyen faktörler nelerdir?

Ücret oluşumunu ve düzeyini etkileyen ilk ve en önemli faktör kişisel faktörlerdir. Kişinin aldığı eğitim başta olmak üzere deneyim(tecrübe), yetenek ve cinsiyet, ücret oluşumunu ve düzeyini etkileyen temel faktörler olarak ortaya çıkmaktadır.