Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, – Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması, – Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi…09-Aug-2021

Muharrem ayının önemi nedir?

Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah'ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir. Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür.

Muharrem ayının 10 günü rivayetlere göre neler olmuştur?

Hadis kaynaklarına göre, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bu günde gerçekleşmiştir.

Aşure gününde ne gibi olaylar olmuş?

Aşure Günü önemi ve fazileti nedir? Hazreti İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hazreti İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazreti Yunus'un balığın karnından çıkması gibi hadiselerin Aşure Günü'nde yaşandığı kabul ediliyor.

Muharrem ayında yapılan ibadetler nelerdir?

Mübarek gün ve gecelerde namaz borcu olanların öncelikle kaza namazlarını kılmaları uygun olur. Ayrıca Kur'an okumak ve anlamak, dinî eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olmak da unutulmamalıdır. Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak ise, müstehabdır.

Aşurenin en önemli özelliği nedir?

Cevap: Birlik beraberliğin ve dinen kutsal olan değerlerin hatırlanması anlamında önemlidir.

Muharrem ayı Aleviler için neden önemlidir?

Alevi inancına göre 10 Muharrem, Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 aile ferdinin, o zamanın en güçlü devleti ve ordusuna sahip Muaviye'nin oğlu Yezid tarafından aç susuz bırakılıp, Kerbela'da şehit edildiği gündür. … Alevilere göre o günü, mazlumun zalime, hakkın batıla, kanın kılıca karşı zafer kazandığı gündür.

Aşure ilk olarak nerede yapılmıştır?

Aşure, haşlanmış buğday tanelerinden yapılan bir tatlıdır. Aşurenin kökeni tarıma başlanan ilk döneme kadar iner. Kutsal sayılan bu yiyeceğin berekete dair inançlarla yakın bir bağlantısı vardır. Aşure, buğday kültürü ile Mezopotamya'dan yayılmıştır.