Orta kulak denge bozukluğu neden olur?

Orta kulak kronik enfeksiyonlarında, hastalığın iç kulağı tutması ya da orta kulak ile iç kulak arası kemiklerde erime yapması önemli nedenlerden biridir ve tedavisi cerrahidir. Başa ve kafa kemiklerine gelen darbeler, bazı durumlarda ise genel vücut travmalarından sonra denge bozuklukları ortaya çıkabilir.

Denge kaybı hastalığı nedir?

Vertigo, Latince kökenli bir kelime olup dönmek manasına gelmektedir. Kısaca vücudun denge sistemlerinden yanlış uyaranlar gelmesi veya doğru uyaranların yanlış algılanmasıyla ortaya çıkan dengesizlik halidir.

Denge bozukluğu belirtileri nelerdir?

Her hasta şikâyetini farklı bir şekilde dile getirir bunlar;

  • Şiddetli baş dönmesi.
  • Etrafın dönmesi.
  • Gözlerin kararması
  • Yerin ayağın altından kayıyor hissiyatı
  • Kulakla ilgili bir baş dönmesi mevcut ise kulak çınlaması, işitme yetersizliği.
  • Bulantı
  • Kusma.
  • Gözde normal olmayan hareketlerin izlenmesi.

Vertigo denge testi nasıl yapılır?

Test sıarsında hastaya üzerinde göz hareketlerinin kaydını yapan bir kamera bulunan bir gözlük taktırılır. Sonra hastadan sabit bir hedefe bakması istenir. Hasta gözlerini hedefe sabitlemişken testi yapan kişi hastanın başını hızlı bir şekilde test yapılan planda 20-30 derece döndürür.

Kulak denge nasıl sağlanır?

İç kulak denge organı iki kısımdan oluşuyor. Her iki kulakta üçer tane olmak üzere yarım daire kanalları bulunuyor ve bu yapılar bizim hareket halindeki dengemizi sağlıyor. İçi kulakta yer alan ve 'vestibül' adı verilen organ ise yer çekimine karşı dengemizi sağlıyor.

Denge bozukluğu psikolojik olabilir mi?

Denge bozukluğundan yakınan hastalarda sıkça ruhsal sorunlar sıkça görülebilir. Tersine durumda, ruhsal sorunları olan kişilerde, denge bozukluğu görülebilir. Psikojenik grupta ele alınan bu tür hastalarda baş dönmesi pek görülmez, daha çok denge sorunu görülür.

Başta dengesizlik neden olur?

Kronikleşmiş orta kulak iltihaplarının iç kulağa kadar yayılması, menenjit ve ateşli hastalıkların yaşanması, meniere hastalığı gibi nedenler baş dönmesi ve dengesizlik yapmaktadır. Dâhiliyeye giren kalp yetmezliği, tiroid rahatsızlığı ve kalp ritim bozuklukları da nedenler arasında sayılabilir.