İlaç tedavisi ile safra taşlarından kalıcı olarak kurtulmak mümkün değildir. Sadece safra kesesinde bulunan taşların tedavisi için safra kesesinin cerrahi olarak alınması gereklidir. Bu işleme kolesistektomi denilir. Kolesistektomi, açık ya da kapalı yöntem ile yapılabilir.

Safra kesesinin alınması vücutta ne değişikliğe yol açar?

Safra kesesinin çıkarılması safra asitleri ve kolesterol salım oranlarını da arttırır. Vücuttaki bu değişiklikler, safra kesesi alınmış kişilerin metabolik sendrom gelişmesi riskinin daha fazla olmasına ve Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması gibi komplikasyonlara daha fazla maruz kalmalarına yol açıyor olabilir.

Safra kesesi alınırsa sıkıntı olur mu?

“Yani safra kesesinin alınması sorun çıkarmaz, tam aksine hasta organın orada bulunması sorundur. Hayati bir organ olmayan safra kesesinin alınması insan hayatında herhangi bir değişikliğe sebep olmaz.

Safra kesesi alınan kişi nelere dikkat etmeli?

İçecek olarak açık çay, ıhlamur ve ada çayı gibi mideyi rahatsız etmeyecek besinler tercih edilmeli; asitli içeceklerden ve koyu çay-kahveden uzak durulmalıdır. Midede şişlik oluşturabilecek ve gaz yapabilecek sebze ve kurubaklagil çeşitleri tercih edilmemelidir. Her türlü paketli ve işlenmiş üründen uzak durulmalıdır.

Safra kesesi alınırsa zayıflatır mı?

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Kilo Kaybı Safra kesesi çıkardıktan sonra, biraz kilo vermeniz beklenen ve normal bir durumdur. Bunun nedeni aşağıdakiler olabilir: Yağlı yiyecekleri azaltmak: Ameliyattan sonra tam olarak iyileşene kadar yağlı yiyecekleri sindirmekte biraz sorun yaşayabilirsiniz.

Safra kesesi alınınca onun görevini hangi organ yapar?

Sindirim için safra kesesi mutlak gerekli bir organ değildir. Safra kesesi alındıktan sonra safra, karaciğerden bağırsağa olan akışına devam eder. Dolayısı ile ameliyattan sonra normal dengeli bir beslenme devam eder.

Safra kesesi olmaz ise ne olur?

safra deposu olmayınca, karaciğerde üretilen safra (bilirubin) düzensiz bir şekilde barsaklara salgılanır. Bu durum gıdaların yeterli bir şekilde sindirilememesine ve barsaklarda gaz toplanmasına neden olur.

Safra kesesi olmadan yaşayabilir mi?

Bu gibi durumlarda hastaların ilk aklına gelen “Safra kesemiz olmadan nasıl yaşayacağız?” sorusu olur. Oysaki safra kesesinin depo görevi ortadan kalktığı için, karaciğerden salgılanan safranın miktarını vücut ayarlamaya başlar. Safra kesesi alınan hastalar 7-10 gün içinde yeni sindirim sistemlerine alışırlar.