Epilepsi anne-babadan çocuklara geçmez. Zira epilepsi (sara hastalığı) kalıtsal bir hastalık değildir. Epilepsi kalıtsal bir hastalık olmamasına rağmen gelişme eğilimi bazı ailelerde daha fazladır.

Epilepsi kimden geçer?

Epilepsi (sara) hastalığının aynı ailede birden fazla kişide görülmesi durumunda ailevi epilepsi hastalığından söz edilmektedir. Ailesel epilepsi tanımı aynı ailede birden fazla kişinin, özellikle de birinci derece akrabaların yani anne, baba veya kardeşlerin etkilendiğini ifade etmektedir.

Sara hastalığı neden olur?

Nörolojik bir rahatsızlık olan epilepsi, beyinde bulunan bir nöron grubunda oluşan anormal elektrik aktivitesine bağlı olarak meydana gelir. Elektrik aktivitesinin bozulmasıyla oluşan nöbet sırasında kişinin beyin fonksiyonlarında geçici bozulmalar oluşur. Epilepsi nöbetlerinin pek çok farklı türü bulunur.

Epilepsi genetik mıdır?

Epilepsinin genetik bir olay olduğu fikri kabul görmemektedir. Ama ailede olan bazı nöbet tiplerinin çocukta çıkma riski olabilir. Ancak epilepsi hastalığının genetik bir hastalık olduğu söylenemez.

Sara hastalığı geçici midir?

Uygun tedaviyle, epilepsi – sara hastalarının yaklaşık % 60'ı birkaç yıl içinde epilepsi nöbetlerinden kurtulabilir.

Epilepsi babadan oğula geçer mi?

Çoğu çocuk ebeveynden epilepsi miras almıyor, ancak bazı epilepsi tiplerinin çocukta görülme olasılığı daha yüksek oluyor.

Epilepsi hastaları sinirli olur mu?

Epilepsi hastası bazı çocuklar okulda nöbetleri nedeni ile tanınarak bazı çocukların alay konusu olabilir ya da bu nedenle kötü davranışlarla karşılaşabilirler. Bu durum çocuğunuzun kendine güvenini kaybetmesine, sinirli, saldırgan ya da alışılmamış davranışlar (okuldan kaçmak gibi) sergilemesine neden olabilir.

Sara krizi öldürür mü?

Epilepsinin ölümcül bir hastalık olmadığını söyleyen İdrisoğlu, “Kriz esnasında doğru müdahale edilirse hiçbir sorun çıkmaz. Epileptik olan insanlar evlenebilir, kadınlar çocuk doğurabilir.