Savcı; ihbar, şikayet ya da farklı bir kanal aracılığı ile kanuna aykırı bir durum tespit ettiği zaman, konuyu hukuk çerçevesinde inceleyip, araştırma ve soruşturma yapan kişidir. Savcılar, kanunlarda kamu davası açılmasının gerekli olduğu durumlarda, şikayet olmasa dahi araştırma ve soruşturma yapabilir.

Savcı kime emir verebilir?

Değişikliğe göre artık bütün bu soruşturma konusu olaylar savcı yerine Başsavcılığa ve il-ilçe emniyet müdürlerine veya jandarma komutanlarına bildirilecek. Savcılar, ancak başsavcılığın görevlendirmesi üzerine kolluğa emir verebilecek.

Savcıların yetkileri nelerdir?

  • Cumhuriyet Savcısının Görev ve Yetkileri. …
  • Suçun Öğrenilmesi Üzerine Soruşturma Yapma. …
  • İddianame Düzenleme ve Açılan Kamu Davasını Takip Etme. …
  • Yasa Yollarına Başvurma. …
  • Cezaların İnfazı …
  • Bazı Hukuk Davalarını Açma veya Başvuruda Bulunma. …
  • Tebligat Yapma.

Jul 29, 2021

Savcı mı daha üstün hakim mi?

Savcı temel olarak devleti hukuksal anlamda temsil eden ve kamu yararını gözeten kişilerdir. Hakim ise davaları karara bağlayan kimselerdir. Bu bakımdan savcılar davaları karara bağlamamaktadır. … Hakimlik makamı davaların karara bağlanması için görev tanımına sahip olduğundan savcılıktan daha büyük bir konumdadır.

Savcı silah taşır mı?

Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.

Savcının üstü kim?

Adalet Bakanı, yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin görevler hariç olmak üzere hâkim ve savcılar üzerinde gözetim hakkını haizdir.

Vali savcıya emir verebilir mi?

Hükümetin TBMM'ye gönderdiği yeni güvenlik paketiyle, suç kovuşturmasında valilere, savcı yetkisi veriliyor. … Böylece Vali, kolluk amir ve memurlarına, suçun aydınlatılması, faillerinin bulunması için doğrudan emir verebilecek.

Kimler savcı olamaz?

Yoğun iş temposuna, strese ve psikolojik olarak suçlara tanık olmaya dayanıklı olmayan kişiler savcılık yapamaz. Aynı zamanda kamu haklarından mahrum olan kişiler ve yüz kızartıcı suç işleyen kişiler de savcılık görevini yürütemez.