Türkçede kullanılan; taş, at, kurt, geç, saz, yol, serin, yağ, in, dal, gül, uç, dik, iç, an, kız, yağ, kaz, dolu, çay, kara, yaş, kaç, kan, bağ, kazan, asma, al, güldür, yan, var, yazma, koru, sık, bin, kat, ay, öğüt, sal, yaz, yüz, dil vb. pek çok sözcük eş seslilere örnek olarak gösterilebilir.

Sesteş kelimeler nedir örnekler?

Eş seslilikte farklı sözcükler söz konusu iken, çok anlamlılıkta ise bir sözcüğün farklı anlamları söz konusudur. Örneğin: “Çay kenarında çay içmek çok zevklidir.” cümlesindeki “çay” sözcükleri iki ayrı sözcük olup eş sesli sözcüklerdir.

Sesteş nedir örnek cümle?

Yazılış ve okunuşları aynı olan fakat anlamları birbirinden tamamen farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denir. … ➜ sözcüğün temel anlamıyla mecaz anlamı arasında sesteşlik özelliği aranmaz: Taşıdığı çuval çok ağırdı. Ondan bu kadar ağır sözler duymayı beklemiyordu.

Eş sesli kelimeler nasıl bulunur?

Yazılışları aynı fakat anlamları değişik olan kelimeler eş sesli sözcüklerdir. Aynı şekilde yazılıp okunması ve ses anlamından birbirine benzer olması ile beraber, anlamları birbirinden tamamen değişik olan kelimelerdir.

Sesteş hangi kelimelerdir?

Sesteş kelimeler, yazılışları ve okunuşları birebir aynı olan ancak sözcük anlamları farklı olan kelimelere denmektedir. Sesteş kelimelerin bir diğer adı eş sesli kelimelerdir. Dilimizde birden çok sesteş kelime yer almaktadır. Sesteş kelimeler hem yalın hem de ek almış olarak günlük dilde kullanılmaktadır.

Sesteş nedir 5 sınıf?

Yazılışları ve okunuşları aynı olan ancak anlamları farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denmektedir.

Sesteşlik özelliği ne demek?

Sesteş kelime anlamı itibari ile eş sesli demektir. Yazılışları aynı, anlamları farklı kelimeler olarak açıklanabilir. Kelimelerin sesteş olabilmesi için sözcüğün her iki anlamının da temel anlamı olması önemlidir. Kelimelerin biri mecaz, diğeri gerçek anlamı ile kullanıldığında sesteş olarak kabul edilmeyecektir.

Eş sesli ne demek TYT?

*Yazılışları aynı, anlamları farklı olan sözcüklere “eş sesli (sesteş) sözcükler” denir. *Sadece ses benzerliği vardır. Anlam benzerliği olmaz. Uyarı: Kullanımda “isim ve fiil olabilen” sözcüklerden anlam ilgisi olmayanlar sesteş kabul edilir.