Özet. Ülkemizde 2005–2006 öğretim yılından itibaren yürürlüğe giren program, yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı temel alınarak geliştirilmiştir.

Öğretim programı ne zaman değişti?

MEB tarafından en son güncellenen 2018 Öğretim Programları, 2017 yılından itiba- ren birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflarda, 2018 öğretim yılında ise okul öncesinden lise son sınıfa kadar tüm sınıflarda uygulamaya konulmuştur.

Yapılandırmacı eğitim anlayışı nedir?

Yapılandırmacı Eğitim: Bilginin öğrenci tarafından yapılandırılmasına oluşturulmasına,yorumlamasına ve geliştirmesine fırsat verir. Yapılandırmacılıkta bilginin tekrarı değil bilginin transferi ve yeniden yapılandırılması söz konusudur.

MEB 2005 2006 hangi öğretim stratejisini benimsemiştir?

Bu çalışmalarda da görüldüğü gibi Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretimde yapılandırmacı eğitim yaklaşımını benimsemiş ve 2004–2005 öğretim yılında pilot okullarda uygulamaya koymuştur.

Yapılandırmacı yaklaşım hangi eğitim felsefesi?

Yapılandırmacılık, önceden öğrenilenlerle entegre ederek öğrendiğimizi ve bilgi öznel olduğundan öğrenenin kendisinin öğrenmesi için öğretenin yapılandırmacı(öğrenene rehber) olması gerektiğini savunan eğitim felsefesi akımıdır. İlerlemecilik eğitim felsefesine pragmatizm felsefesine dayanır.

Öğretim programları en son ne zaman değişti?

Yaklaşık on yıl boyunca uygulanan program, ilk olarak 2015 yılında çeşitli değişiklikler yapılarak yeniden yayınlanmıştır. Daha sonra 2017 yılında taslak olarak, 2018 yılında ise 2017 taslağına son şekli verilerek yeniden yayınlanan öğretim programı bütün okullarda 1'den 8. sınıfa kadar uygulanmaktadır.

Matematik öğretim programı ne zaman değişti?

Sonrasında bu program gözden geçirilerek 1998 yılında ilköğretim okulu matematik dersi öğretim programı adıyla güncellenmiştir. 2004-2005 öğretim yılında ise, öğrenci merkezli anlayışa ve yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına uygun olarak ilköğretim matematik dersi öğretim programı yenilenmiştir.

Yapılandırmacı yaklaşımı temele alan bir eğitim programının hedefleri nelerdir?

a) Yapılandırmacılığın amaçları; – Öğrenenler öğrenmelerine etkin olarak katıldıklarında bilgi kalıcı olur. – Öğrenenler, araştırıp keşfederek, yaratarak, yorumlayarak ve çevre ile etkileşim kurarak bireysel bilgilerini yapılandırırlar. – Etkin öğrenme ile öğrenenler içerik ve süreci aynı anda öğrenirler.