Her bebek az ya da çok miktarda kusabilir. Bu kusmalar genel olarak ilk aylarda ve beslenmeden hemen sonra gerçekleşir. Bunun ana sebebi ise yeni doğan bebeklerin yemek borusuyla mide arasındaki sfinkterin henüz gelişimini tamamlamamasıdır. Bebek büyüdükçe kusma seviyesi de sıklığı da azalır.

Bebeğin çok kusması normal mi?

Bebekler, emzirildikten ya da mamayla besledikten sonra yediklerini çıkarabilir. Anne için pek de hoş olmayan bu durum, endişe yaratabilir. Aslında çoğu bebekte görülen kusma, normal bir durumdur. Bu konudaki araştırmalara bakılırsa, bebeklerin yüzde 80'i ilk üç ayda günde en az bir defa kusar.

Yenidoğan bebek emdiği sütü neden kusar?

Bebeklerde kusmalar beslendikten hemen ya da 1-2 saat sonra gerçekleşir. Çünkü yeni doğanlarda yemek borusuyla mide arasındaki sfinkter olgunlaşmamıştır, kasılma yetersizliği vardır ve mide içeriği yemek borusuna kaçar sonra ağızdan atılır. Bebek büyüdükçe kusma seviyesi de sıklığı da azalır.

Bebeklerde kusmayı önlemek için ne yapmalı?

Bebek, imkan varsa her zaman anne sütüyle beslenmeli. – Anne sütü almada bir sıkıntı varsa, mama tercihleri kusmayı önleyici mamalardan yapılmalı. – Beslenmesi tamamlanan bebeğin gazı çıkarılmalı ve anne bebeğini hemen yatırmamalı. – Kusma su kaybına sebep olacağından ötürü anne kusan bebeğine az miktarda su vermeli.

Kustuktan sonra bebek acıkır mı?

Eğer bebek sürekli kusuyorsa ağızdan hiç kabul etmiyorsa ve hatta kusan bebekte şöyle bir yaklaşım yapılması gerekir. Kustuktan sonra bir iki saat beslemeyeceğiz. Bebeğin midesi dinlenecek. Anne sütü alıyorsa annesi azar azar emzirecek.

Kusan bebeğe ne iyi gelir?

Su kaybı belirtileri gözlenmiyorsa, yaş gruplarına uygun olarak normal beslenme; küçüklerde anne sütü, daha büyük çocuklarda su, sulandırılmış meyve suyu, ayran, yoğurt, patates ve ekmek sık aralıklarla ve küçük miktarlarda verilmesi etkili olacaktır.

Bebek üşütmesi nasıl anlaşılır?

Bebeklerde mide üşütmesi özellikle kış aylarında kendini gösteren bir durumdur….Belirtiler gözlemlendiğinde zaman kaybetmeden doktorunuza danışmanız önemlidir.

  • Geçmeyen ishal, idrarın renk değiştirmesi.
  • Karın ağrısı ve kramplar,
  • Halsizlik,
  • Uzun süren kusma şikayeti,
  • Kusma ve ishale eşlik eden ateş,

Sep 24, 2020

Yeni dogan bebek kusunca ne yapmalı?

Bebeklerin beslenmeden hemen sonra az miktarda kusması başka belirtilerle birlikte kendini göstermediği takdirde normaldir. Yeni doğan bebeklerde kusma ateş, ishal ve şiddetli ağlama gibi durumlarla birlikte kendini gösteriyorsa mutlaka bebeğinizi doktoruna götürmelisiniz.