Şeker ve kalp hastaları ÖTV indiriminden yararlanabilir mi?

Eğer başka bir engelleri yok ise; rapor oranları % 90'ın altında kalan işitme engelliler, görme engelliler ve kronik hastalığı olanlar (kanser, kalp, şeker, tansiyon ve şizofreni hastaları vb) ÖTV indiriminden yararlanamıyorlar. Engelli bireyler her beş yılda sadece bir taşıt için ÖTV indiriminden faydalanabiliyorlar.

Şeker hastalığı yüzde kaç rapor verilir?

Genellikle tip 2 diyabetliler yüzde 20, tip 1 diyabetliler yüzde 30-40 arasında oran alıyor. Sigortalı diyabetliler ise benzer şekilde sağlık kurumundan rapor almak için yetkili hastaneye başvurup, hekim tarafından değerlendirilip, son karar SGK heyeti tarafından veriliyor. Ardından emeklilik hakkına sahip olabiliyor.

Kalp ve şeker hastaları malulen emekli olabilir mi?

Şeker hastalarına sağlanan sağlık hizmetlerinin yanında malulen emeklilik yer almakta. Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.

Şeker hastalarına maaş bağlanır mı?

Şimdi 'ben şeker hastasıyım, maluliyet maaşı bana bağlanacak' gibi bir durum söz konusu değildir. Onun hayati fonksiyonlarını sürdüremez üç organında meydana gelen sıkıntının bir neticesi olarak ona maluliyet aylığı bağlanıyor. Çünkü çalışamaz artık. Çalışamayacağına göre sosyal devlette güvencesi de yok.

Kalp hastaları ÖTV’den yararlanabilir mi?

%90 ve bu oranın altında engellilik derecesi olan bireylerden ilk araç alımlarında ÖTV ödemesi alınmaz. Ancak engellilik derecesi %90'dan az olan görme engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, kalp hastası ve böbrek hastası bireyler ÖTV avantajından faydalanamaz.

Hangi hastalıklar ÖTV indiriminden yararlanır?

Engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olan bireyler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk edinimi ÖTV'den muaf tutuluyor. Bu istisnadan yararlanabilmek için taşıtın özel tertibatlı olması, ya da engellinin kendisi tarafından kullanılması gerekmiyor.

Şeker hastaları özürlü aracı alabilir mi?

İşitme veya görme engelliler ile herhangi bir kronik hastalığı olanlar ÖTV'siz araç alamazlar. Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV'siz araç alamazsınız.