Enerji verimli bina nasıl olur?

Binanın güneşe göre konumlandırılması ve şekillenmesi, açıklıkların buna göre düzenlenmesi ve doğal ışığın etkin kullanılmalıdır. Enerjinin ve doğal kaynakların kullanımında verimlilik arttırılmalıdır. Binaya bütünleştirilmiş pasif ve aktif ısıtma / soğutma sistemleri yapılmalıdır. Düşük CO2 emisyon hedeflenmelidir.

Bina enerji kimlik belgesi kaç yıl geçerli?

Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerlidir. Enerji Kimlik Belgesi, enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanır ve ilgili idarece onaylanır. Bu belge, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz bir parçasıdır.

Enerji kimlik belgesi ne kadara mal oluyor?

Enerji Kimlik Belgesi binanın tamamını kapsayan bir belge olduğu için fiyat hesaplaması yaparken binada bulunan bağımsız bölüm sayısı ya da m2 bilgisi önemli bir etkendir. Örneğin; 100 daireden oluşan 5 bloklu Sevgi Sitesi'nin Enerji Kimlik Belgesi fiyat tutarı ortalama 2.000 TL ve 3.000 TL arasında değişmektedir.

Enerji kimlik belgesi düzenleme yetkisi nasıl alınır?

Enerji Kimlik Belgesi kursu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından alınabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Enerji Kimlik Belgesi eğimi verme konusunda yetkilendirilmiş firmalar enerji kimlik belgesi kursu verebilir.

Enerji verimliliğini artırmak için neler yapılabilir?

Farklı Alanlarda Enerji Verimliliği

  1. Binanın bulunduğu bölgeye, ihtiyaca uygun olarak yapılacak yalıtım uygulaması,
  2. Enerji verimliliği yüksek ev aletlerinin kullanılması,
  3. Gereksiz aydınlatmanın önlenmesi ve uzun ömürlü verimliliği yüksek lambaların tercih edilmesi,
  4. Buzdolabının ısı kaynaklarından ( radyatör,fırın vb.)

Enerji etkin bina nedir?

Enerji etkin bina; Tasarım aşamasında alınan önlemlerle daha az enerjiye ihtiyaç duyan, İhtiyaç duyduğu enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan karşılayan, Sağlanan enerjiyi en verimli şekilde kullanarak minimum salınım yapan bina olarak tanımlanabilir.

Enerji kimlik belgesi eski binalara zorunlu mu?

Binalarda Enerji Performansı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binaları 2 kategoriye ayırmış durumda, “yeni bina” ve “mevcut bina”. 1 Ocak 2011 yılından sonra yapımı tamamlanan binaların tümü “yeni bina” olarak değerlendirilmektedir. Yeni ve eski binaların tümünde enerji kimlik belgesi (EKB) alma zorunluluğu vardır.