Makat siğili ya da kondilom, makatta görülen ve çoğunlukla et beni veya sivilce oluşumuyla karıştırılabilen ve HPV virüsünün bulaş göstermesi sonucunda oluşan bir hastalıktır. Human Papilloma Virüs, çoğunlukla cinsel temas sebebi ile kişiden kişiye kolayca bulaşabilen bir hastalıktır.

Makat siğili neden çıkar?

Bir tür virüs grubunun anal (makat) ve perianal (makat çevresi) bölgeye bulaşmasıyla ortaya çıkıyor. Zamanla çoğalan virüsler, pembe renkli ve karnabahara benzeyen yapıda kümelenmiş bir siğil topluluğu oluşturuyor. Anal siğillere tıpkı genital siğilde olduğu gibi İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden oluyor.

Makatta siğil kendiliğinden geçer mi?

Human Papilloma Virüsü oluşan siğiller kendiliğinden geçme özelliğine sahip değildir. Kişi tarafından fark edildiği anda mutlaka tedavi edilmelidir ki virüs çok yayılmacı ve bulaşıcı özelliklere sahiptir.

Makatta siğil nasıl tedavi edilir?

Siğiller radyo frekans (buharlaştırma) veya elektro koterle yakılarak tedavi edilir. İşlem lezyonun büyüklüğüne göre lokal anestezi veya spinal anestezi altında yapılır. Siğiller tek tek yakılır. Hasta her ay kontrole çağırılır.

Makat siğili nasıl çıkar?

RADYOFREKANS TEDAVİSİ: Siğillerin, radyofrekans ile temiz cilde kadar temizlenmesi işlemidir. Sadece birkaç dakika sürer ve ameliyatsız bir yöntemdir. Radyofrekans ile kondilom yakılarak tedavi edilir. Hem dışardaki hem de makat içindeki tüm siğiller bu yöntemle tedavi edilebilir.

Makatta et parçası neden çıkar?

Makat siğilleri genellikle makat çevresi ve cinsel organ etrafında yerleşen et-beni şeklinde hissedilen yüzeyel çıkıntılardır. Makat siğili hastalığının nedeni Human Papilloma Virüs adı verilen bulaşıcı virüstür.

Makattan sarkan et parçası nedir?

Makatt ele bir et parçası (deri takıntısı) veya şişlik ele gelmeye başlar. Bazen hastalar dışkılama sırasında dışarı sarkan bir parçadan bahsederler. Bu hale gelmiş makat çatlağına kronik anal fissür denir (Şekil 2).

HPV ne kadar sürede geçer?

Kuluçka süresi (İnkübasyon) süresi 2 hafta ile 2 yıl arasında değişmektedir. Genellikle 3-4 ayda siğiller ortaya çıkmaktadır. Siğillerin yüzde 40-60'ı ilk yıl içinde kendiliğinden iyileşir-kaybolur.